verture.net — left handed typing since 2001

Magnifying glass for search box

Dasher - skriv med øjnene 28.06.2005

For en lille måneds tid siden, var jeg med på sidelinien til en konference om øjebaseret kommunikation. Øjebaseret kommunikation har indtil videre primært henvendt sig til stærkt bevægelseshæmmede handicappede, men man spår mange forskellige anvendelser for øjebaseret kommunikation fremover, især på HCI-fronten. Se bare på hjemmesiden for TAUCHI's Gaze-Based Interaction Group.

Men på konferencen blev der mest flashet udstyr til brug for handicappede, og man kunne således få en idé om hvordan sådan noget fungerer.

En af de applikationer man kunne prøve var den lovpriste Dasher, og der er al mulig grund til at den er lovprist. Det er intet mindre end genialt. Dasher er et øjenstyret skriveprogam udviklet til handicappede, og jeg optog en kort demo af hvordan det virker, som kan ses her. Jeg undskylder på forhånd den virkelig ringe kvalitet, men man får en lille idé om hvad det går ud på. På demoen er det Dashers udvikler, David MacKay der demonstrerer programmet, og han er, må man sige, ganske ferm til at anvende det.

Helt grundlæggende fungerer øjnene som en erstatning for hånden på musen, og man kan således styre musen på skærmen, med ens øjne. I de fleste programmer har man et virtuelt keyboard på skærmen, hvor man vælger et bogstav ved at fokusere på det i længere tid (men dog oftest under 1.5 sek). Med Dasher er det nærmere et hav af bogstaver, der bevæger sig fra højre mod venstre, efterhånden som 'øjet' nærmer sig dem, og et bogstav bliver valgt når det har passeret linien i midten af skærmen.

Det er lidt svært at forklare, men prøv selv at hent Dasher, og brug musen til at styre med. Efter en lille times tid med at øve sig, kan man skrive helt fermt. Det findes til Windows/Linux/Mac og sågar til Pocket PC.

Tror det kunne være en højst anvendelig erstatning til T9 på mobilos, måske kombineret med noget orienteringssensor i telefonen, så man kan skrive SMSere ved at tilte telefonen til den ene eller anden side. Nogle der er friske på at udvikle det? De har tilsyneladende også håb om at få det på iPod Mini, afhængigt af hvordan porteringen til Linux forløber.

› Bio (sort of)

Bio pictureverture.net is the personal website of me, Jonas Voss, and this is my blog. I've lived in Dublin, Ireland from 2005-10, currently live in London, and was born and fully customized in Copenhagen, Denmark. I write about anything that comes to mind. Really.
You can send me an email at my first name at my last name . co - if that's how you roll.

› Archives

Error:

Disclaimer: I speak for myself, not my employer. srsly. || This work is licensed under a Creative Commons by-nc-sa License.