verture.net — left handed typing since 2001

Magnifying glass for search box

Mellemmanden skal væk 27.04.2004

En hændelse der er gået helt hen over hovedet på mig er, at Apple på deres side om iTunes Music Store i starten hævdede, at deres forretningsplan var fair overfor kunstnerne. Hvis det var røget ind i hovedet på mig havde jeg sikkert troet på det, fordi jeg er naiv.

Så kastede Downhill Battle grus i maskineriet med denne side, og et par måneder efter havde Apple fjernet afsnittet om, at iTunes Music Store (iTMS) ikke bare var godt for forbrugerne, men også for kunstnerne. Så Apple bevarer skinnet på næsen ved ikke at lyve, men kunstnerne får stadig ikke det store ud af at blive solgt over iTMS.

Jeg vil hermed viderebringe Erics idé om, at musikere bør gøre det muligt at donere penge direkte til dem via deres hjemmeside, som betaling for at man brænder en kopi af deres CD, f.eks. som gave. På den måde ville de få penge for at man lavede en kopi, og i mange tilfælde ville de sikkert få mere end hvad de får for en solgt CD i en butik.

Øjensynligt fungerer det for Ottmar, han har i hvert fald oprettet muligheden for at donere penge direkte til ham når man kopierer en af hans CDere.

Nu har jeg læst lidt på musik.dk's hjemmeside om handelsbetingelserne i forbindelse med køb af musik fra deres side. Det lyder som iTMS, men bag musik.dk står DKUA, De Kreatives Uafhængige Pladeselskab. Det er et godt tiltag, men der arbejdes stadig med en mellemmand i distributionsledet, som koster penge for kunstnerne, og som i mine øjne er overflødig. Den sidste betragtning skal ses i lyset af, at jeg har omtrent ingen indsigt i pladebranchen.

Hvorfor er der ikke flere kunstnere der bare udkommer som 'netbands', og som kun distribuerer deres musik over nettet, via betaling eller donation? Er det så svært, eller farligt, eller... er det bare fordi man ikke bliver kendt på den måde? Hvad skal den mellemmand imellem forbrugerne og kunstnerne?

I mellemtiden ser det ud til at David Bowie har fundet ud af, at det giver god publicity at blive remixet af nogen man ikke kender (hat tip: DJ Danger Mouse). I hvert fald kan man blive den heldige vinder af en Audi TT hvis ens remix bliver valgt.

Comments

Kristian | web | @ / 19:41 / 27th of april / 2004

Jonathan | web | @ / 20:26 / 27th of april / 2004

Georg Mikael er jo også begyndt at give sin musik gratis ud på nettet (har jeg hørt). Og de donationer han får, vil han give til godgørende formål

Andreas | web / 20:37 / 27th of april / 2004

Som up-and-coming er der bare ikke så meget at komme efter. HVis man vil spilles i radioen skal man have nogle fans (medmindre vi snakker studenterradioer - de spiller alt muligt lort).

Der er nogen der skal sende promo-materiale rundt til alle mulige mennesker. Der skal sendes alt muligt lort rundt til spillesteder for at man kan få nogle jobs. Der er plads til rigtigt mange mellemmænd.

Rent idealistisk er jeg stor tilhænger af frie kunstnere, men jeg tror ikke det er realistisk hvis du gerne vil have at mange mennesker hører din musik.

t / 3:38 / 28th of april / 2004

til inspiration findes den gl "The Street Performer Protocol" skrevet i 98 ....

http://www.schneier.com/paper-street-performer.pdf

we introduce the Street Performer Protocol, an electronic-commerce mechanism to facilitate the private financing of public works. Using this protocol, people would place donations in escrow, to be released to an author in the event that the promised work is put in the public domain. This protocol has the potential to fund alternative or "marginal" works.

Kasper | web | @ / 7:33 / 29th of april / 2004

Spørgsmålet er om musikerne er i stand til selv at implementere og vedligeholde en salgskanal. Det tror jeg ikke - derfor vil/skal der altid være en teknisk mellemmand.

Jonas | web / 19:42 / 29th of april / 2004

@Jonathan: Jeg kan kun finde eet nummer til download på GM's side. Er det det han kalder at give sin musik væk? Jeg håber da nummeret skifter jævnligt, ellers er det letkøbt PR.

@Andreas: Jeg kan godt se at det måske er lidt enfoldigt af mig, at tro på at det kunne lykkes, hvis kunstnere promoverede sig selv. Jeg synes tit og ofte man hører om up-and-coming kunstnere der bliver taget i fuppen af en the big five. Sådan som branchen er skruet sammen kan jeg kun give t's artikel om "The street performer protocol" ret i, at det nok kun kan lade sig gøre med marginale eller alternative værker. Men hvorfor er der så ikke flere af dem der gør det? Jeg er kun stødt på Ottmar der gør det.

En dansk gruppe som sepiamusic, som vist kun sælger deres plader igennem to kæder (GUF og Stereo Studie) kunne med fordel smide sådan en 'tip jar' funktion på deres hjemmeside, man kan i forvejen downloade nogle af deres numre, og jeg ville da med glæde donere penge til dem igennem deres hjemmeside, i stedet for at gå i en GUF i KBH for at købe deres plade.

Summa sumarum, det kan godt være der er al mulig grund til mellemmanden, distributionsledet, men få da nogle 'tip jar' på jeres side, oh i musik-kunstnere. Så dem der blot downloader jeres musik fra nettet har en alternativ kanal at stødte jer igennem.

@Kasper: Hvis man ser på hvor få der har muligheden på deres respektive hjemmesider, så kan det godt være det er der humlen ligger begravet.

› Bio (sort of)

Bio pictureverture.net is the personal website of me, Jonas Voss, and this is my blog. I've lived in Dublin, Ireland from 2005-10, currently live in London, and was born and fully customized in Copenhagen, Denmark. I write about anything that comes to mind. Really.
You can send me an email › if that's how you roll.

Disclaimer: I speak for myself, not my employer. srsly. || This work is licensed under a Creative Commons by-nc-sa License.