verture.net — left handed typing since 2001

Magnifying glass for search box

Optøjer i Dublin 26.02.2006

(Dette indlæg læses bedst ved at have et vindue med denne side fra Google Maps åben ved siden af. Det giver lidt geografisk kontekst.)

I går var ikke nogen helt normal dag, og i dette indlæg vil jeg beskrive hvorfor. Ved kvart over to-tiden begav jeg mig på vej ind mod centrum, og gik den sædvanlig vej ind mod byen, ned af Grand Canal Street.

Forhistorie

Jeg betragter normalt mig selv, som en der følger med i indenrigspolitiske sager, i det land jeg opholder mig i, og Irland er ingen undtagelse på det område. Igår var der planlagt en parade af nationalisterne (som ønsker at Irland skal være under britisk styre) til minde om folk der har mistet deres liv, som følge af republikansk vold. Jeg anede intet om denne parade, havde hverken læst eller set noget om den. Det var meningen den skulle gå fra Parnell Square (Parnell er en af Irsk histories mægtigste mænd, var bl.a. stor aktivist indenfor jordreformer i forrige århundrede), henover over O'Connell Street (hvor hovedpostkontoret ligger, en af de bygninger der blev besat af republikanere under oprøret i 1916, også kendt som The Easter Rising), og ned til Dail. Der kan læses mere om paraden hos BreakingNews, og der er også en rapport fra RTE.

Love Ulster

Ved 14-tiden gik jeg frisk og frejdigt ned mod byen, for at gøre nogle ærinder. Jeg gik den sædvanlige rute ad Grand Canal Street, og nåede bugten på vejen ved Fenian Street og Merrion Square. Her var politi alle vegne, og der var også en del civile, der stod og så afventende ud. Jeg anede overhovedet ikke hvad der foregik, så jeg gik videre ned af Lincoln Place, og da jeg rundede det næste hjørne, hvor jeg kunne se op til Leinster St South og Nassau Street kunne jeg høre og se en menneskemasse der stod og råbte rundt om en brændende bil. Jeg tog et par billeder, og spurgte en fyr der kom gående imod mig hvad der skete. Han svarede, at det var en protest imod, at regeringen havde givet lov til, at nationalister marcherede igennem byen, for at mindes folk der havde mistet livet på grund af republikansk terror. Marchen hed "Love Ulster". Han fortalte ruten gik fra Parnell Square, og ned over O'Connell Street til det irske parlament i Leinster House, og at det var første gang unionister marcherede i Dublin.

Maskerede og bærende jernrør, stole og flasker

Da menneskemængden begyndte at komme ned af Lincoln Place, og ned imod mig vendte jeg om for at ikke at gå lige imod dem. Flere af dem havde tildækkede ansigter, og var bevæbnet med jernrør, stole og flasker. Jeg ville have taget flere billeder, men de lignede nogle fyre der ville blive en smule irritable over at jeg fangede dem på mit flash-kort. En enkelt knækt smed en flaske efter nogle politifolk der stod bag en gitterlåge i bugten på Lincoln Place. Med andre ord skyndte jeg mig tilbage af den vej jeg var kommet fra, da jeg ikke ønskede at blive fanget mellem politiet, og menneskemængden.

Istedet gik jeg hjem og fulgte med på flickr, TV samt nyheder på internettet. Da jeg kunne se at det var drevet over, gik jeg tilbage til byen for at gøre mine ærinder, og tage nogle billeder på Nassau Street. Alle mine billeder fra den dag kan ses på min historie-side23, og andres billeder kan ses på flickr. Jeg kan anbefale O6scura, phibsboro, BlueTit, and jaqian.

De fleste lader til at mene at optøjerne var nøje planlagt, tilsyneladende vha. SMS sendt ud tidlig lørdag. Tilstedeværelsen af fyrværkeri har yderligere været med til at underbygge, at protesten var planlagt. Alle lokale politikere har fordømt optøjerne, og gør opmærksom på retten til ytringsfrihed i et demokratisk styre. Jeg kan lugte retorik i luften a la Muhammed-sagen.

41 mennesker blev anholdt, 14 kvæstede (heraf 6 politifolk), og 13 mennesker blev i går stillet for retten, efter de værste uroligheder i Dublin i de sidste 20 år.

Comments

Søster / 22:44 / 26th of february / 2006

Hej skat. Det lyder vildt...Dublins 18. maj måske.???
Ak ja...hvilke slag der ikke tages for ytringsfriheden.

Jonas | web / 23:00 / 26th of february / 2006

Ja, noget i stil med 18. maj kunne det godt tyde på. Det var i hvert fald rimelig skræmmende at opleve det. Tror ikke det er noget der bliver glemt lige med det samme her i Dublin.

Kristian | web | @ / 11:03 / 27th of february / 2006

Det ser ud som om tåregassen fik lov at flyve frit ... men de er også rutinerede ballademagere, de irsk-palæstinensiske autonome.

Jonas | web / 2:26 / 1st of march / 2006

@Kristian: Der var vist ingen tåregas, ikke så vidt jeg har hørt i hvert fald, men jeg skyndte mig så også væk i en pokkers fart.

Som der nu er blevet tilføjet i en kommentar til billedet du linker til, så havde briterne snitterne i Palæstina i 1920erne. Øjensynligt blot endnu et punkt på en lang liste af årsager til, at briterne ikke er de mest elskede i Irland.

Kristian | web | @ / 8:59 / 2nd of march / 2006

Som der nu er blevet tilføjet i en kommentar til billedet du linker til, så havde briterne snitterne i Palæstina i 1920erne.

Arj, den er fame for søgt, Batman. Hvor er de indiske, nepalesiske, sydafrikanske, nigerianske, burmesiske, malaysiske, egyptiske, amerikanske, canadiske, new zealandske, australske, kenyanske, sierra-leonske, zimbabweanske, botswanske, singaporeanske og belizeanske flag? Tænk på de propagandamuligheder de har forspildt!

Jonas | web / 9:28 / 2nd of march / 2006

Ja, det er skidesøgt, og jeg skrev heller ikke det var en gyldig årsag. Ydermer kan jeg ikke give dig mere ret i, at de har forspildt en masse propagandamuligheder.

› Bio (sort of)

Bio pictureverture.net is the personal website of me, Jonas Voss, and this is my blog. I've lived in Dublin, Ireland from 2005-10, currently live in London, and was born and fully customized in Copenhagen, Denmark. I write about anything that comes to mind. Really.
You can send me an email › if that's how you roll.

Disclaimer: I speak for myself, not my employer. srsly. || This work is licensed under a Creative Commons by-nc-sa License.