verture.net — left handed typing since 2001

Magnifying glass for search box

802.11x til folket 23.04.2004

I dag har jeg formået at splintre et trådløst netværk fuldstændigt ad. Det var ikke så godt, så i morgen står den på damage control. Men jeg har også formået at lave min egen lille forkromede løsning herhjemme, uden tråde. Med min nu forbedrede trådløse konnektivitet fra domicilet tilbyder jeg en ny service. Det handler om at være trådløs i Københavns centrum, og lad os tage et scenarie.

Albert er en tur i Københavns centrum. Han er ude og nyde solskinnet fra den skyfri himmel, og han har taget sin bærbare med. Han sætter sig på Nytorv ved en af cafeerne for at skrive lidt på sin opgave der skal afleveres dagen derpå. Han er lidt presset.

Efter kort tid går det op for ham, at han har glemt et dokument på hans uddannelsesinstitutions server, og han har også brug for at se, om hans gruppefæller har sendt mails til ham med opdateringer til deres afsnit.

Albert er i den heldige situation, at hans bærbare er udstyret med trådløst netkort, så han tænder for det, og tjekker statusbaren på hans maskine. Der er tre trådløse netværk i nærheden, men de kræver alle password, og det er jo noget hest, men forståeligt nok. Sikkerhed frem for alt.

Han har virkelig brug for at få fat på dokumentet, så han bæller sin øl, og går en tur ned af Kompagnistræde for at se om der ikke er nogen i nabolaget der har en åben forbindelse. På hjørnet af Strædet og Knabrostræde dukker der et trådløst netværk op. Det hedder ikke de samme tåbelige ting som de andre (default, 3Com osv), dette bærer et telefonnummer som navn. Han griber sin mobil og ringer nummeret op

- Hej, det er Jonas.
- Dav, jeg hedder Albert, jeg har brug for internetadgang. Jeg står nede i Strædet og fik fat på et trådløst netværk der havde et telefonnummer som navn. Det ringede jeg til, og nu snakker jeg med dig.
- Ok Albert, det lyder fint. Hvad skal du bruge forbindelsen til?
- Jeg skal tjekke min mail og hente et dokument over ftp på universitetets server.
- Det lyder fornuftigt nok. Har du en MAC-adresse på din bærbare jeg må få?
- Ja, den er xx:xx:xx:xx:xx:xx
(lyden af museklik og tastaturklimt)
- Ok, passwordet er: x, der skulle være hul igennem nu.
- Mange tak, laber service, dér.
- Selv tak
klik....

Ok, rimelig kedeligt scenarie, og måske svært urealistiskt. Men hey, det kunne da være der var nogle der havde brug for lidt trådløs forbindelse en dag de var på farten. Og hvis de er i nærheden af Knabrostræde i indre by og popper låget på deres WiFiserede bærbare, så kan man få båndbredde til låns hos mig.

Det er naturligvis unødvendigt at sige, at forbindelsen kun må bruges til sobre formål. Men jeg siger det alligevel.

Jeg havde oprindeligt tænkt mig, at hænge et warchalking-banner op uden for mit vindue, men jeg bor i en fredet bygning, med en pæn facade, så jeg tror ikke ejerne af bygningen ville sætte pris på den slags vandalisme. I stedet har jeg givet min trådløse router mit telefonnummer som navn,

Det er ikke fordi det er en unik idé, jeg fik ideen fra et indlæg Pollas havde for en måneds tid siden. Jeg synes det er mægtigt. I stedet for at skulle vente på, at virksomheder, cafeer og familierestauranter wifiserer KBH, så gør det dog selv!

Comments

Tore | web | @ / 19:20 / 23rd of april / 2004

Du er en helt og en inspiration for de båndløse trådløse. Gid jeg havde en mini-spand, så jeg kunne nasse på din båndbredde når jeg daffede runt inde i centrum.

Men er du ikke bange for at blive et tilløbsstykke og at alle (u)mulige mennesker ringer dig op midt om natten fordi de skal ftp'e deres natte scoringer til deres blogs?

Michel | web | @ / 20:34 / 23rd of april / 2004

Jeg kan sagtens se ulemperne som Tore også er inde på. Men på en anden side, Det er en *fed* idé. Det skal bare organiseres. Evt. med et websted der samler folk som dig under ét, og med åbningstider, således at kun når serverens timestamp siger f.eks. 9-15 bliver din linie vist, imens min bliver vist imellem 12 og 21.

Det kunne laves, og det kunne blive godt.. ikke kun i København, men i hele Danmark.

Papi / 8:58 / 24th of april / 2004

Hvis Albert render rundt og nyder solen og bæller bamser, dagen før han skal aflevere en opgave som han er lidt presset på, så er han SAFTSUSEME en klovn!

;-)

Jonas | web / 9:28 / 24th of april / 2004

@Tore: Jo, nu du siger det. Men jeg tillader mig at have den flotte opfattelse, at folk har lidt manerer. Det er vel ikke for meget at forlange? Og helt ærligt, hvis man har sin trådløse fætter med i byen for at blogge om hvad man har scoret, så er man da et sørgeligt gespenst (:

@Michel: Ja, ikke nogen tosset idé, det med et websted til at samle folk der tilbyder den service. Jeg kan se et lille projekt på vej. Nogen der har lyst til at lege med?

@Papi: Ja, det er han da, men jeg kender en enkelt der godt kunne finde på det (:

Andreas | web / 11:32 / 24th of april / 2004

Jeg vil da helt klart gerne være med til et lille projekt. Det lyder skidespændende, og lang tid kan det heller ikke tage.. :o)

Umiddelbart kunne jeg også forestille mig at man vil kunne gøre brug af det ultimative fy-ord: WAP.

Først tænkte jeg på at man kunne bruge noget GeoURL-agtigt noget til at finde ud af om der var et netværk i nærheden, men man kan jo af gode grunde ikke sende en forespørgsel afsted fra sin bærbare...

Jeg tænker her på at jeg ville være lidt træt af det hvis jeg ikke kan finde noget netværk på min bærbare men senere finder ud af at jeg kunne have fundet et netværk ved at have bevæget mig 100 meter til højre.

Men en telefon kan man altid lave et WAP-opkald til at finde ud af om der er nogle flinke fyre i nærheden. Hvordan det så kan laves rent praktisk er et større problem. Det nemmeste ville jo nok være noget GPS-halløj, men det er nu engang de færreste der render rundt med en GPS sender til dagligt.

Måske man kan lave noget med celle-informationen fra telefonen? Det er naturligvis ikke så præcist, men det kunne virke tror jeg.

Fysiske adresser ville også være nemt for brugeren, men et helvede for serveren at finde ud af hvilke gader der ligger i nærheden af hinanden.

Kristian | web | @ / 19:10 / 24th of april / 2004

Man kan triangulere i GSM-nettet til ca. 50 meters nøjagtighed IIRC. Jeg stiller mig gerne til rådighed hvis der skal programmeres et lille klientprogram til en mobil...

Michel | web / 19:42 / 24th of april / 2004

Jonas, regn med mig, på det projekt. Idéen er virkelig god.

Andreas | web / 6:08 / 25th of april / 2004

Så mangler der vist bare et smart navn (der gerne skulle være (a) kort og (b) ledigt hos dk-hostmaster).

Kristian, kan man også triangulere som menig bruger af sin mobiltelefon? Jeg troede egentlig at man skulle være teleselskab for at kunne få adgang til den slags.

Jonas | web / 6:22 / 25th of april / 2004

Hey, sweet nok med ideerne allesammen! Jeg ved ikke om det er et smart navn, men indtil videre har jeg oprettet et subdomæne, og når jeg får tid, efter førstkommende fredag, smider jeg nok noget blogværk efter det. Hvis det er nødvendigt vel at mærke. Men man kan passende starte med at tilmelde sig mailinglisten til dette lille projekt. Please join the fun (:

Kristian | web | @ / 6:44 / 25th of april / 2004

@Andreas: Vi har på ITU adgang til et triangulerings-API til (visse) TDC-adresser. Jeg kunne forestille mig at man normalt skal betale for at få adgang, men mon ikke Jonas og jeg kunne låne projektet et skær af legitimitet som fritids-forskningsprojekt ;o)

Du kan ikke bruge det hvis du sidder på "serversiden", men hvis man installerer et program på sin mobil skulle det så kunne fortælle dig hvor du er...

Andreas | web / 9:48 / 25th of april / 2004

@Kristian: Ret smart - det vil jo kunne løse problemet nemt og enkelt. :o)

Michel | web / 16:14 / 25th of april / 2004

Så har jeg meldt mig til mailinglisten - glæder mig til at høre, hvad du finder ud af.

Martin Ammentorp / 16:09 / 13th of may / 2004

Dejligt initiativ!

(I mit sommerhus er der en nabo med åbent trådløst, som min nyindkøbte iBook selv fandt - desværre kan jeg ikke se, hvem, men vil næste gang finde vedkommende, og hjælpe ham med at spærre det... og forelægge ham din ide)

I Los Angeles har nogen kortlagt de trådløse med hvad man kan kalde airchalking: Fløjet og fundet. De var overraskede over hvor langt op de trådløse rækker. Har desværre ingen kilde/URL

› Bio (sort of)

Bio pictureverture.net is the personal website of me, Jonas Voss, and this is my blog. I've lived in Dublin, Ireland from 2005-10, currently live in London, and was born and fully customized in Copenhagen, Denmark. I write about anything that comes to mind. Really.
You can send me an email › if that's how you roll.

Disclaimer: I speak for myself, not my employer. srsly. || This work is licensed under a Creative Commons by-nc-sa License.