verture.net — left handed typing since 2001

Magnifying glass for search box

Subversion er min ven 11.07.2004

Jeg har for nyligt fået sat mig lidt ind i Subversion, og selv om jeg stadig ser frem til at nå rookie-niveauet, så har jeg kun en ting at sige: Yibeekajaaaymuthafuggar! Det er sørenprøjtemig smart, og temmelig nørdet. Men hey, det er der nok også nogle der ville kalde mig, så det kan jeg klare.

Jeg nåede lige at forstå hvad CVS gik ud på, da Troels gjorde mig opmærksom på Subversion, som tilsyneladende er det seneste nye bling-bling indenfor versioneringssoftware.

Både CVS og Subversion er software der kan holde styr på ens dokumenter, og det kan vist være hvad som helst, men bruges oftest til web- eller programmeringsdokumenter. Således har jeg smidt alle de filer der har noget med mit blogsystem at gøre ind i Subversion på min stationære æske, og der holdes der styr på hvad jeg har rettet og hvornår, og jeg kan til enhver tid genskabe et dokument i en tidligere version.

Indtil nu har jeg haft minimum fire mapper indeholdende forskellige versioner af mit blogværktøj. Det bliver nemt meget uoverskueligt, fordi jeg ikke dokumenterer nogle steder hvad jeg ændrer, andet end inde i koden selv. Så hvilken version var det jeg havde rettet til mht. skrifttype i menuen, hvor var det jeg havde optimeret ditten-og-datten? Med Subversion er det en fecking leg.

Man opretter et projekt, tilføjer sine projektfiler, og beder Subversion om at lave en arbejdskopi (en såkaldt "sandbox"-version) af projektet, f.eks. et sted i ens home-mappe. Så tilføjer man sine rettelser, og commiter filerne tilbage til det originale projekt igen. Når de bliver sendt tilbage til projektet kan man tilknytte en kommentar til hvad man har ændret i filerne, filerne får et nyt versionsnummer, og de rettelser der måtte være blevet tilføjet bliver skrevet i en log.

Det rigtigt smarte er så, at jeg kan tilgå projekt-filerne, ligemeget hvor i verden jeg sidder. Jeg kan til enhver tid lige bede Subversion om at oprette en sandbox af et projekt på den computer jeg måtte sidde ved. Når jeg så committer mine ændringer bliver det afspejlet i projektet derhjemme.

Det er den gode Martin Ott (of SubEthaEdit fame) der vedligeholder en standard pgk-installer af Subversion til OS X. Ellers er det vist også tilgængeligt via Fink eller Darwinports.

Comments

Tore | web | @ / 6:46 / 11th of july / 2004

Jeg glæder mig til en udførlig bling-bling undervisningstime fra JCV, den nye danske CVS-mester.

Jonas | web / 7:04 / 11th of july / 2004

Tak-tak, men lad os nu lige se hvor meget jeg når at fscke up inden. Sikkert en hel del (:

dalager | web | @ / 13:05 / 11th of july / 2004

versionsstyringsværktøjer har en kedelig sideeffekt: man får pludselig lyst til putte hele sit liv ind i dem. Selv har jeg fra tid til anden lyst til at putte mine huskesedler i cvs.

Jonas | web / 5:12 / 12th of july / 2004

Hvordan kan det nogensinde blive en kedelig sideeffekt? (: Jeg har lagt min indkøbsseddel i Subversion, på den måde kan jeg se hvornår jeg købte hvad, og hver mandag kan jeg genskabe sidste uges seddel, for jeg skal sikkert bare have det samme igen.

› Bio (sort of)

Bio pictureverture.net is the personal website of me, Jonas Voss, and this is my blog. I've lived in Dublin, Ireland from 2005-10, currently live in London, and was born and fully customized in Copenhagen, Denmark. I write about anything that comes to mind. Really.
You can send me an email › if that's how you roll.

Disclaimer: I speak for myself, not my employer. srsly. || This work is licensed under a Creative Commons by-nc-sa License.