verture.net — left handed typing since 2001

Magnifying glass for search box

Interview Meme 10.12.2003

For et stykke tid siden skrev jeg mig op til at blive interviewet af David fra dot.dave.dk.

Her følger resultatet af det.

1. Hvad er det der er saa kool ved en Mac?

Jeg ved ikke om jeg er den rigtige at spørge, for jeg er fuldstændigt nedsunket i vane hvad angår Mac og dens fortræffeligheder. Og det tror jeg egentlig er humlen i det hele. Vane. Jeg synes en Mac er kool, fordi jeg kan lave det jeg skal hurtigt, og det kan jeg fordi jeg har brugt den stort set dagligt i de sidste små 10 år, siden Mac OS 7.1, der dengang naturligvis var det største siden skiveskåret brød. Garvede Windows-brugere synes Windows er det fedeste, fordi de har brugt det lige så lang tid de kan huske, og kender systemet ud og ind. Vane er nøgleordet her.

Når jeg sidder ved en Windows-PC er jeg hæmmet (jeg føler mig faktisk mere hjemme i Linux, som jeg stiftede bekendtskab med for lidt over et år siden), tastaturgenveje er anderledes, programmerne ligger ikke de samme steder, programmerne er ikke de samme, GUI'et er anderledes, og jeg føler mig i det hele taget spærret inde i en verden jeg ikke kender godt nok til, at kunne bevæge mig frit (på trods af at have arbejdet som WindowsNT-supporter i halvandet år). Det er præcis det samme jeg ser når Windows-brugere sætter sig foran en Mac, de er på bar bund, på alle måder. "Hvor er min harddisk?", "hvor er mine kontrolpaneler?", "hvor er startmenuen?", og min yndlings "Hvor er snabel-a'et?".

Havde du spurgt mig som pre OS X bruger havde jeg sagt, at Mac'en er kool fordi den var mere stabil end Windows-PC'ere, og at den var meget mere intuitiv. Nu, som OS X bruger, kan jeg godt se at alle OS'er inden OS X sutter ligeså meget nougatbrønd, som Windows frem til Win98/NT (som er dem jeg har mest erfaring med) hvad angår stabilitet. OS 9 gik hele tiden ned hos mig. Nu, som OS X bruger, synes jeg stadig Mac'en er mere intiutiv (og at dømme efter antallet af Wizards sammenlignet med Windows er det stadig sagen). Udover det er Mac'en selvfølgelig kool fordi den har *nix i sækken og jeg kan smide alt muligt Open-Source lige i flæsket på den næsten uden den brokker sig, Apache og PHP er preinstalleret, og jeg har lært at holde af CLI'et ligeså meget som GUI'et. Og så ser den selvfølgelig lækker ud. Man er vel en forfængelig københavner (:

Men, kort og godt, Mac'en er kool, fordi det er det jeg kender. Folk der har siddet på et andet styresystem i 10 år synes nok også det er kool, fordi de føler sig hjemme.

2. Din bedste rejse. Hvor gik den hen?

Det var nok Borneo i 1996. Jeg var der kun i 14 dage, men jeg nåede at opleve en hel masse, ikke mindst fordi en ven af familien kendte nogle lokale der boede i et langhus der lå to dages rejse oppe af en flod. Det var en mægtig oplevelse at bo hos dem, og de var så gæstfrie og venlige. Jeg kom lige fra 10 dage på Bali, hvor man blev taget i fuppen hvert andet sekund af Balinesere der, forståeligt nok, forsøgte at hustle scrilla ud af enhver turist. Og det selvom jeg lignede en bums der havde boet i en rygsæk i et lille års tid. Derfor var det en stor omvæltning at komme til Borneo, hvor folk var utroligt imødekommende, uden at forvente at der røg guld ud af ens røv når man skiltes igen.

På Borneo var jeg så heldig at se noget lokal folklore, være på besøg hos høvdinger, og sågar blive tilbudt en kone. Jeg skulle også have været på vildsvinejagt om natten, med høvdingens søn, men det blev desværre et voldsomt regnvejr, så vi måtte aflyse. Det var spændende fordi, alle de idylliske forestillinger man har om det uspolerede menneske der lever i eet med naturen stort set ikke findes længere. Det var naturfolk jeg besøgte, dybt inde i junglen, men de havde stadig en benzindrevet generator så de kunne se CNN via deres 'satellite dish'.

Borneo var på mange måder en øjeåbner for mig.

3. Hvis du fik lov til at aendre een ting, hvad skulle det saa vaere?

Mig. Det er det eneste jeg kan ændre, tror jeg. Det er ikke vores job som individer at ændre andre mennesker, og et eller andet sted tror jeg heller ikke det er muligt. Man kan være en årsag til at et andet mennesker ændrer sig, og det vil jeg da mægtig gerne være, og tror også jeg har været det, en enkelt gang eller to. Men i bund grund kan vi kun ændre os selv, og det er et udmærket sted at starte.

4. Hvad er det vigtigste i informations- og kommunikationsteknologien; mennesket eller maskinen?

Mennesket, uden tvivl. Maskinen er et værktøj, den er sekundær. Se bare på hvor meget fart der kom i udviklingen af internettet, da fokus blev mere på interaktionen mellem menneske og maskine, at gøre dem brugbare for mennesker, og ikke bare udviklere. Ydermere er mennesket det vigtigste i henhold til information og kommunikation, for hvis vi ikke har vedkommende og interessante ting at kommunikere og informere om, så er det ligegyldigt hvor hurtige og seje maskinerne er.

5. Hvad kan faa dig til at ligge vaagen den halve nat?

Kærlighed, ærlighed og skuffelser. Oftest blandet sammen, de kommer sjældent hver for sig.

The interview meme:

  1. Hvis du har lyst til at deltage, så skriv i kommentaren, at du vil interviewes.
  2. Jeg svarer dig ved at sende dig fem spørgsmål, jeg selv har fabrikeret.
  3. Du forpligter dig til at lægge mine spørgsmål og dine svar til skue på din virtuelle dagbog/blog.
  4. Du skriver denne forklaring på siden og tilbyder at interviewe andre i forlængelse af dine svar.
  5. Når andre fortæller dig, at de ønsker at blive interviewet, har du bare at makke ret og sende dem fem spørgsmål.

Comments

dave | web / 16:12 / 10th of december / 2003

Godt svar paa hurtige spoergsmaal ;-)

(du kunne da godt lige have rettet mine manglende ae, oe og aa ;-) ).

Jonas | web | @ / 6:13 / 19th of december / 2003

Nix, det skal være hyperrealistiskt!

› Bio (sort of)

Bio pictureverture.net is the personal website of me, Jonas Voss, and this is my blog. I've lived in Dublin, Ireland from 2005-10, currently live in London, and was born and fully customized in Copenhagen, Denmark. I write about anything that comes to mind. Really.
You can send me an email › if that's how you roll.

Disclaimer: I speak for myself, not my employer. srsly. || This work is licensed under a Creative Commons by-nc-sa License.