verture.net — left handed typing since 2001

Magnifying glass for search box

Jeg burde have løjet 02.03.2005

Jeg tror på ærlighed. Jeg tror på, at man kommer længst med ærlighed. Jeg stræber efter at være ærlig overfor mig selv, og overfor menneskerne i mit liv og, jeg forventer, at menneskerne i mit liv er ærlige overfor mig. Også når det gør ondt, og tilsyneladende ikke gavner nogen.

Jeg har prøvet at lyve, men jeg kan ikke lide det. Jeg får moralske tømmermænd af at lyve om blot de mindste ting, og jeg er virkelig dårlig til at skjule det.

I går overværede jeg et tilfælde af road rage, et ganske voldsomt et, og måtte afgive min version af historien til politiet. Det gjorde de involverede parter også. Deres versioner var divergerende, hvorfor min version kunne have afgjort disputten.

Men jeg så ikke det hele, jeg så ikke det, der i sidste ende kunne have afgjort sagen, og straffet dem der efter min egen overbevisning, og med al sandsynlighed, var skyldige. Jeg burde have løjet, og sagt jeg havde set det. Så havde jeg gjort alle en tjeneste.

Moralske tømmermænd af at være ærlig. Livets overraskelser er legio.

Comments

visitsen | @ / 9:35 / 2nd of march / 2005

Genkender oplevelsen.

Har engang siddet i arbejdsretten, hvor min faglige organisation førte en sag på mine vegne. Ikke engang i den situation hvor jeg havde alt at vinde, kunne jeg finde ud af at tviste sandheden og sige de ting jeg troede var rigtige og inderst inde vidste var rigtige - men måtte holde mig til sandhedens "Det ved jeg ikke" fordi jeg jo ikke havde set dette eller hint.

Joachim | web | @ / 11:00 / 2nd of march / 2005

Hvad er ærlighed? Et filosofisk begreb?! Et juridisk begreb?! Et psykologisk begreb? Et spirituelt begreb?

Jura har efter min overbevisning intet med ærlighed i nogle af dens afskygninger at gøre, hvorfor det kan undre mig at I begge - Jonas og visitsen - har været så opsatte på at udvise en form for moralsk ærlighed i en juridisk situation.

I var begge overbeviste om ærligheden i jeres oplevelse af situationen, men valgte at negligere det.

Er loven virkelig over alt? Også over mennesket?!

Jonas | web / 11:13 / 2nd of march / 2005

Præcis Joachim, og lige netop derfor (min opfattelse af situationen) har jeg moralske tømmermænd over, at jeg ikke stak dem en plade.

På den anden side, det skete udenfor min hoveddør, parterne, der i mine øjne var skyldige, lignede den slags der ikke havde noget imod at sende deres ven 'Overarm' efter mig, i tilfælde af, at de blev dømt. Så du kan tilføje kylling til mit CV.

visitsen | @ / 15:27 / 2nd of march / 2005

For mig handlede det om at sidde i en situation hvor du bliver sværget ind "vil du fortælle sandheden...." og når du så bliver spurgt helt konkret "så du..., hørte du..., sagde den og den - det til dig?" og er det sande svar "nej - men jeg oplevede at..." og desværre er retten ofte bedøvende ligeglad med min subjektive oplevelse af dette og hint - uanset hvor meget jeg mener jeg har ret i min oplevelse af sagen....

Jeg ved ikke om det giver mening.

I mange situationer er "ærlighed" mest af alt et subjektivt begreb - baseret på folks oplevelser og lige så forskelligartet som mennesker er.

Joachim | web / 20:57 / 2nd of march / 2005

Jamen, i en juridisk situation er ærlighed en konstant, objektiv faktor?! (bestyret af en dommer?!)

I øvrigt - bare af nysgerrighed: når man bliver "sværget ind", hvad sværger man så på?
Er det Biblen eller hvad?

Kristian | web | @ / 0:04 / 3rd of march / 2005

Det er under alle omstændigheder en rigtig rigtig dårlig idé at lyve overfor myndighedspersoner der måske ud af det blå finder én der rent faktisk har set/hørt/gjort det man løj om, og modsiger en. Det er så skidt at blive fanget i en løgn af en dommer eller en politibetjent.

That said, så så jeg - på 1½ meters afstand - for et par år siden en spade forsøge at køre en cyklist ned efter denne havde formastet sig til at påpege det uhensigtsmæssige i at dreje ind over cykelstier uden at se sig for. Det var med største fornøjelse at jeg kunne fortælle panserbassen at føreren af bilen med fuldstændig koldt overlæg havde kørt cyklisten ned for derefter at måtte holdes tilbage af tilskuere (han ville nemlig også gerne over og slå på den cyklist han lige havde jordet)... Hvad sker der for folk når de sætter sig ind i en bil?

Joachim | web | @ / 11:32 / 3rd of march / 2005

Ja, det er sikkert skidt at blive fanget i en løgn af en dommer.
Det er (vist) ikke ligeså slemt at have mistet sin hukommelse.

Kristian | web | @ / 0:58 / 4th of march / 2005

Det minder mig i øvrigt om dem her. Det fedeste er at de er trykt spejlvendt på bagsiden så folk kan læse dem i bakspejlet :)

David Blangstrup | web | @ / 16:31 / 4th of march / 2005

Niles fra Frazier på TeeVee får næseblod, hvis han lyver. Måske skulle du tillægge dig det?

› Bio (sort of)

Bio pictureverture.net is the personal website of me, Jonas Voss, and this is my blog. I've lived in Dublin, Ireland from 2005-10, currently live in London, and was born and fully customized in Copenhagen, Denmark. I write about anything that comes to mind. Really.
You can send me an email › if that's how you roll.

Disclaimer: I speak for myself, not my employer. srsly. || This work is licensed under a Creative Commons by-nc-sa License.